E o perioadă în care se vorbește mult despre educație și învățământ, despre examene și despre elevii din ani terminali. Au apărut platforme, resurse și unelte digitale pentru o mai bună funcționare a învățământului. Cu siguranță izolarea socială a fost o problemă dificilă pentru tânăra generație, deoarece componenta socială e vitală la vârsta lor. Învață în grupuri, discută în grupuri, se distrează în grupuri.
Există însă și un alt segment al populației pentru care măsurile de izolare socială nu au venit însoțite de instrucțiuni online. Sunt părinții sau bunicii care au fost nevoiți să se adapteze rapid la un minimum de tehnologie ca să poată ține legătura cu cei dragi lor. Sunt seniorii României pentru care viață socială dinaintea pandemiei a încetat brutal sub forma pe care o cunoșteau de o viață. Prea multe soluții digitale de învățare nu au existat, iar educarea în mod autodidact, pe timp de pandemie, când sunt atâtea alte griji apăsătoare, nu e tocmai la îndemână.
Ne-am gândit la ei, la părinții și la bunicii noștri, la seniorii noștri dragi, și am căutat variante de a le fi aproape. Ne-am gândit cum să facem că ei să simtă că există un loc unde pot găsi răspunsuri la problemele lor tehnice, legate de utilizarea calculatorului sau a unor aplicații de pe telefon, dar și un loc în care să poată purta discuții și să se distreze. Un loc în care să învețe, dar să se simtă în largul lor.
În acest context au apărut sesiunile online de cultură generală, desfășurate sub forma unui concurs pe o platforma online. Gazdele întâlnirii sunt trainerii Simplon România, iar în concurs poate intră orice senior își dorește acest lucru. Întâlnirile au fost la început săptămânale, iar în prezent se desfășoară o dată la două săptămâni.
Am început cu seniorii de la Centrul de Zi pentru Vârstnici Nr. 1 și Centrul NR. 2, Cluj-Napoca. Asta deoarece în 2019 am dezvoltat pentru ei un curs gratuit de educație digitală, Digital Seniors, proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, împreună cu Transilvania IT Cluster / ARIES Transilvania și compania AROBS, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT.
În paralel am dezvoltat un grup de Facebook denumit Seniori în era digitală. Grupul e format pe de o parte din seniori și pe de altă parte din tineri voluntari cu cunoștințe tehnice care își doresc să se implice. Aici se votează înaintea întâlnirilor online domeniile de interes, se discută detalii, se stabilesc următoarele sesiuni. În cadrul acestui grup încurajăm seniorii să discute problemele tehnice de care se lovesc, să pună întrebări legate de utilizarea calculatorului și a telefoanelor mobile. Tot în acest grup oferim celor interesați idei și resurse de învățare online pentru diverse arii de interes.
“Programul Seniorii Digitali a fost cel care a stimulat interesul seniorilor pentru a învăța operarea calculatorului și utilizarea internetului. Astfel ei au demonstrat că se pot adapta noilor tehnologii, că aptitudinea de a învăța nu se referă la o vârstă anume.
Vrem să mulțumim voluntarilor Simplon România, care s-au gândit ca din puținul timp liber pe care-l au la dispoziție, ar fi totuși minunat să încerce să intre în legătură cu seniorii, care doreau să-și păstreze legăturile de prietenie create la Centrul de zi pentru vârstnici nr.1. Le mulțumim pentru toți pașii făcuți împreună cu noi, pentru bucuria de a ne afla în împreună și în competiție, pentru că au iniţiat grupul de Facebook Seniori în era digitală, dorind să construiască în cadrul acestui grup o comunitate.
Pentru concurenții seniori, aceste seri petrecute împreună au însemnat învățări noi, dar relaxante și pline de amuzament, împreună cu tinerii voluntari și evident au avut parte de activarea emoțională pe care ți-o oferă competiția. Iar perseverența și seriozitatea cu care au abordat această nouă provocare de învățare, le-a fost răsplătită de reușita în competiție”. Mihaela Marcovici – Coordonator Centrul de Zi pentru Vârstnici nr.1
Dacă sunteţi sau dacă aveţi părinţi sau bunici dornici de a ține pasul cu tehnologia sau dacă pur şi simplu vreţi să împărtăşiţi cunoştinţele voastre tehnice și să vă simțiți bine alături de niște oameni extrem de energici și pozitivi, vă invităm să vă alăturaţi grupului.
Simplon România creează programe educaționale împreună cu partenerii săi: companii, asociații, fundații și instituții publice care susțin dezvoltarea competențelor digitale și tehnice, cu scopul de a pregăti toate categoriile de vârstă, din cele mai diverse medii sociale pentru viitor și transformarea digitală a României.